Teintasarim
Image default
Business / Consumer Goods and Services

De water/water warmtepomp

 

Een warmtepomp is een relatief nieuw systeem dat steeds vaker gebruikt wordt om ruimtes te verwarmen. Beter gezegd is het systeem niet per se nieuw maar wordt het, door technologische ontwikkelingen, de afgelopen tijd steeds vaker gebruikt. Er zijn verschillende soorten waterpompen die als kenmerk hebben dat ze de warmte uit verschillende bronnen putten, en de warmte op verschillende overbrengen aan de verwarmde ruimte. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe de water/water warmtepomp werkt. Er zijn verschillende soorten water/water warmtepompen. Hieronder wordt een water/water warmtepomp met gesloten bron uitgelegd.

 

De warmte uit water putten

De eerste stap van de water/water warmtepomp is, net als bij elke waterpomp, het onttrekken van warmte uit een natuurlijke bron. Bij deze water/water warmtepomp is dat de grond. Grond heeft namelijk een bepaalde temperatuur. In de zomer is dit koeler dan het huis, in de winter is dit warmer dan het huis. Daarom kan de warmte heel efficiënt rondgebracht worden. De warmtepomp bestaat uit een pomp en een leidingsysteem dat de grond in loopt.

 

De stappen van de warmtepomp

De eerste stap is dus dat water diep de grond in loopt. Terwijl het water naar beneden loopt staat het haar warmte af aan de grond. Terwijl het dan omhoog loopt neemt het warmte op uit de grond. Deze warmte kan dan opgeslagen worden in een boiler of kan direct de vloerverwarming in worden gestuurd. Daar kan het zijn warmte afstaan aan het huis waardoor het water weer koel is als het de grond in loopt. Dan neemt het weer warmte van de grond op.

 

Efficiëntie

Een voordeel van dit systeem is dat het heel efficiënt is. Dit omdat het een gesloten systeem is waarbij nauwelijks rendement gaat verloren. Om deze reden wordt het ook vaak ingezet in nieuwe woningen. De installatiekosten van een water/water warmtepomp zijn hoger dan de installatiekosten van een CV ketel maar het systeem verdient zichzelf snel terug door de lage onderhouds- en operatiekosten.

 

Related Posts

Christelijke rondreis in Israƫl

In drie stappen overgestapt naar een betere energie leverancier

Tablet repareren, hoe werkt dat?